Badade inte på flera år

22 april 2019 Mikael Barani
Badade inte på flera år

Det är lätt att tro att saker vi tar för givna alltid har varit det. Ta något så grundläggande som hur skönt och avslappnande det är att duscha och bada. Vem tycker inte om att tvätta av sig med vatten efter en lång och svettig dag på jobbet?

Men visste du att en gång i tiden så var det förbjudet att bada i stora delar av Europa?

Efter att det romerska riket föll följde badandets rykte med i det fallet. När kyrkan sedan blev en maktfaktor på kontinenten ansågs det att det tro och böner var mer renande och läkande än bad. Badande var syndigt och badhus gjordes också om till kyrkor.
Folk höll sig från att bada så länge som möjligt, ibland i år. Aristokratin var ett undantag, eftersom de inte innefattades av kyrkans förbud kunde de även fortsättningsvis plaska på i poolen.

I och med att morerna erövrade delar av Europa tog de med sig badkulturen, framför allt till de södra delarna av kontinenten, och badhus öppnades igen.

Att idag besöka ett spa ser vi som sagt som något självklart. Kanske inte lika mycket för hygienens skull som för avslappningen och välbefinnandets. Det finns journalister och bloggare som är specialister på spaanläggningar, och artiklar listar de bästa ställena för en stunds avslappning.

Tällberg i Dalarna är en plats som i sig är som en spaanläggning. Här vid Siljans strand finns ett nästan magiskt lugn som bjuder in till avslappning, vila och kontemplation. Här ligger också Åkerblads Gästgiveri, som inte bara har en fantastisk matmeny, utan även en lika underbar meny över spabehandlingar.

Oavsett om du vill ha mindre behandlingar, eller unnar dig en hel behandlingsweekend, så kan du vara säker på att detta spahotell i Dalarna ger dig en upplevelse som du bär med dig i kropp och sinne långt efter att du har lämnat Siljans välgörande stillhet.

Fler nyheter