Byta eller renovera fönster?

25 januari 2022 william eriksson

editorial

Det är många som undrar om det är bättre att byta ut sina fönster framför att låta renovera dem. Men det finns inget standardsvar på den frågan. Har man originalfönster som är av bra virke är det bättre för miljön och plånboken att låta renovera fönstren. Men är fönstren i alltför dåligt skick, eller av sämre virke, är det bättre att byta ut dem. 

Många äldre fastigheter fick under sextio- och sjuttiotalet sina vackra gamla fönster utbytta mot fabrikstillverkade av sämre virke. Då var det billigt med både el och olja, och man brydde sig inte om att fönstren inte var särskilt energisnåla. Det fanns också på den tiden en slags slit-och-släng-mentalitet i samhället och det ansågs nästan lite fult att renovera istället för att sätta in nytt. Har man fönster från sjuttio- och åttiotalet av sämre virke lönar det sig absolut att byta ut dessa mot nya med tidstypisk profil som passar husets fasad.

 

fönster

 

Genom att montera ett energiglas på fönstrets insida kan man spara energi

Man kan spara mycket energi genom att renovera eller att byta ut sina fönster. Som regel är det bättre att behålla originalfönster eftersom det är bättre för fasadens utseende och för fastighetens värde. Har man exempelvis ett hus som är byggt på sextiotalet kan man spara energi genom att låta montera ett extra energiglas på insidan av fönsterbågen. Men vill man hellre byta ut fönstren är det viktigt att välja fönster med lågt u-värde och av bra virke. Då får man energisnåla fönster som dessutom kan hålla hur länge som helst, bara man ser till att renovera dem vid behov.

Det finns företag som är specialiserade på fönsterrenovering, men som även kan tillverka fönster för hand efter specifika mått. Några av dem säljer även nya fabrikstillverkade fönster, som är anpassade för nordisk arkitektur och klimat.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://alltomfinanser.se/

https://dina-finanser.se/

https://familje-ekonomi.se/

https://fina-finanser.se/

https://finansbloggaren.se/

https://finansbloggarna.se/

https://finanslivet.se/

https://hemmets-ekonomi.se/

https://penga-bloggen.se/

https://svensk-ekonomi.se/

https://svenska-finanser.se/

https://vår-ekonomi.se/

Fler nyheter