Dags för halkkörning inför körkort?

22 juni 2019 jonas olsson
Dags för halkkörning inför körkort?

För många är halkkörningen både den roligaste delen och den man är mest nervös inför. Det är något alla pratar om, och har sin egen erfarenhet av eller åsikt om. Det är ett moment som inte utförs på bilskola eller landsväg, utan bokas in separat på ett anpassat område. Det finns exempelvis en bra halkbana i Skellefteå. En spänd stämning uppstår lätt på vägen dit… nu ska det ske, och resultatet avgör om du får fortsätta vidare mot uppkörning, eller om du anses behöva fler lektioner. Att komma dit förberedd är alltid bäst – det dämpar nervositeten och gör allt enklare om du på förhand gått igenom vad som kommer att ske där.

 

Vilka delar består halktestet av?

Så, vad kommer du att göra och vad förväntas du kunna och klara av? Bilrisk finns till för din skull. Du får möjligheten att testa situationer som ute i trafiken kunde inneburit fara, under trygga förhållanden, och du kommer att lära dig mer, både om hur bilen reagerar vid halka, och hur du själv beter dig – och vad du bör göra.

Ni börjar med formaliteter – bl.a. och alkotest – och sedan en genomgång och några frivilliga moment. Sedan kör ni det praktiska. Ni kommer att vara två elever i bilen med lärare med på comradio och testa flera olika moment.

En bra och nyttig upplevelse

Trafikverket får information direkt då du klarat av bilrisk 2, Efter utbildningskontrollen, som är obligatorisk att bli godkänd på, och godkända moment kommer du att vara klar att gå vidare till teoriprov och uppkörning. Det är troligt att du efteråt, när nervositeten släppt, gärna skulle göra om alltihop igen – för det är faktiskt rätt så roligt och spännande. När halkbanan är avklarad vet du att nu är det snart dags – bara att klara av de sista momenten och sedan har du körkortet i handen!

Fler nyheter