Det kan vara en god idé att upprätta äktenskapsförord för att säkra sin egendom

02 augusti 2021 Cecilia Olsson

När man ingår ett äktenskap så är det sällan tanken finns att man någon dag kommer att skilja sig. Man gifter sig för att man vill dela livet tillsammans, i nöd och lust. Dessvärre kan det dock visa sig med tiden att den man gifte sig med inte var den man skulle spendera resten av livet tillsammans med och det blir därmed en skilsmässa. Vid en skilsmässa delas egendom upp mellan två äkta makar om inget äktenskapsförord finns registrerat. Därför kan det vara klokt, hur kär och lycklig man än är, att skriva ett äktenskapsförord för att säkra sina tillgångar. 

Säkra egendomar som är viktiga att ha kvar

Det kan till exempel handla om att man har ett företag eller en fastighet sedan tidigare som man gärna vill ha kvar även efter en eventuell skilsmässa. Då gäller det att göra fastigheten eller företaget till enskild egendom. Det är nämligen så att det som räknas som enskild egendom inte ingår i en eventuell framtida bodelning. Det som inte är enskild egendom kallas för giftorättsgods och det är därmed det som makarna delar på vid separationen. 

Ett äktenskapsförord kan möjliggöra en god relation även efter äktenskapet

Förutom att ett äktenskapsförord kan säkra att man får behålla sina tillgångar vid en skilsmässa så kan det även vara viktigt för att man ska kunna ha en välfungerande relation även efter att man har gått isär. Detta blir såklart extra viktigt om det finns gemensamma barn med i bilden. För att säkerställa att äktenskapsförordet innehåller allt nödvändigt så kan det vara klokt att låta en jurist se över det. Han eller hon kan då kontrollera om det finns några luckor som behöver fyllas i eller om något behöver klargöras.

Vill man ha hjälp med ett Äktenskapsförord så kan man vända sig till Nordins Juristbyrå. Det är en juristbyrå som ger juridiska konsultationer inom familjerätt och bland annat kan hjälpa till att upprätta äktenskapsförord. 

Fler nyheter