Klassiska spröjs till fönster

26 oktober 2021 patrick pettersson

Utseendet är viktigt när man ska byta fönster, och det är därför som man i vissa fall också först måste ansöka om bygglov från sin kommun. Främst gäller det om man äger en äldre fastighet och ska göra ett fönsterbyte. Ofta brukar kommunen då vilja att man väljer tidstypiska fönster av ursprungsmodell. Det kan exempelvis vara flaggfönster eller klassiska spröjsade sidohängda fönster.

Det är viktigt att man väljer fönster som passar med huset och fasaden. Det ökar också värdet på fastigheten, särskilt om man också väljer träfönster av kvalitativt virke och med lågt u-värde. Till den mer gammaldags nordiska arkitekturen passar det många gånger bra med sidohängda spröjs fönster, eller allmogefönster som de också kallas. Det ger huset en klassisk stil och ger huset en känsla av dåtid. 

 

Ska man välja två- eller treglasfönster?

Då man inte ska slösa med energi är det viktigt att välja fönster med lågt u-värde. Dagens sidohängda spröjsade fönster finns både med två- och treglasfönster. Bor man i södra delarna av landet där vintern inte är lika lång klarar man sig ofta med tvåglasfönster. Fast i norra Sverige, där det också kan bli riktigt kallt, lönar det sig att satsa på treglas. Visst kostar det lite mer, men det har man igen genom de sänkta uppvärmningskostnaderna.

 

 

Bättre pris på nätet

Många tror att klassiska sidohängda fönster med spröjs av bra virke måste vara jättedyra, men så är det inte alls. Genom att handla på nätet direkt från tillverkaren slipper man mellanhänder och kommer ner i pris. Träfönster av gediget virke kan i stort sett hålla hur länge som helst, bara man underhåller dem. Men tycker man att det är jobbigt att skrapa fönster och måla om, finns det också träfönster som på utsidan är klädda med underhållsfri målad aluminium. På insidan upplever man däremot den gedigna träkänslan. 

Fler nyheter