Låssystemen i ’Mission Impossible’ är inte alls omöjliga för dig

01 maj 2019 jonas olsson
Låssystemen i ’Mission Impossible’ är inte alls omöjliga för dig

Redan när jag var liten kunde man på film se hemliga agenter som tog sig in genom avancerade låssystem genom att överlista tekniken. Det kunde vara konstgjorda ögon som skannades eller fejkade handavtryck, inspelad röst och allt annat möjligt och omöjligt. Mission Impossible filmerna är fullkomligt fullproppade av scener likt den. Men så länge du inte har något otalt med Ethan Hunt så behöver du inte oroa dig för inbrott med dagens avancerade låssystem.

Men även om tekniken finns så kanske det dock inte är ögon- och handflateskanner du behöver – utan genomtänkta och ordentliga låssystem.

 

Ibland kan man göra det allt för lätt för tjuven

Den moderna tekniken hindrar kanske inte fantasikaraktärer som Ethan Hunt, men däremot vanliga inbrottstjuvar samt slarviga medarbetare. Dina medarbetare? Ja. Antag att ni har ett gammaldags låssystem företag i Linköping – med nycklar och låskolvar. Detta gamla sätt att skapa ett låssystem innebär att varje gång en slarvig medarbetare tappar en nyckel måste alla lås som nyckeln går till bytas ut. Vilket är rent makalöst dyrt! Om så företaget inte har gott om pengar, inte har så värdefulla saker i lokalerna – eller helt enkelt bara är snåla – väljer de ofta att bara byta lås på några få viktigare dörrar och låter resten vara. Och lämnar därmed dörrar utsatta för eventuella inbrott.

 

Digitala låssystem löser hela problematiken

Om företaget du jobbar på vid någon punkt satsat i ett digitalt låssystem är detta problem redan löst. I dessa låssystem handlar det inte om gammeldags nycklar och låskolvar utan om elektroniska lås och nyckelkort. Om ett kort skulle försvinna är den ekonomiska förlusten inte större än själva plastbiten som kortet utgörs av. Kortets status som nyckel tas bort genom ett par knapptryck på en dator. Problemet är löst enklare och snabbare än Ethan Hunt hinner bryta sig in i en skokartong helt enkelt.

Fler nyheter