Så fungerar din tjänstepension

30 januari 2023 Veronica Jansson

editorial

En tjänstepension är en pensionsplan som arbetsgivaren betalar in avgifter för när du arbetar. Det innebär att du får mer pengar i potten än om du själv skulle betala avgifterna. Den inkomst du får från en tjänstepension betalas vanligtvis ut som en livränta. Det är en djungel att få rätsida på alla summor. Därför finns www.afaforsakring.se, dit du kan vända dig för at få eventuella tips och råd.

Därför få du ut mer i pension ju mer du har arbetat

Det är viktigt att se till att du får ut så mycket som möjligt till din pension. Det innebär att du måste arbeta så mycket som möjligt så att du kan spara och investera i den, i stället för att låta den ligga och stagnera. Ju fler timmar du arbetar, desto bättre och mer betalas in på din tjänstepension. Du får högre avkastning på dina investeringar och bygger upp en större fond ju mer du tjänar i lön.

avsättning till tjänstepension

När får jag börja ta ut min tjänstepension?

Tjänstepensioner är utformade för att ge en stadig inkomst under pensioneringen. När du kan börja ta ut din tjänstepension beror på vilken typ av system du ingår i och vilken typ av förmåner som erbjuds.

I de flesta fall kan du börja få tillgång till dina pensionsförmåner från 55 års ålder eller äldre, men vissa system kan tillåta tidigare åldrar, eller kräva en högre ålder.

Hur mycket som avsätts till din tjänstepension beror exempelvis på vilken typ av plan du har och hur mycket din arbetsgivare betalar in. Se till at ha koll på pengar som betalas in så du vet att ditt pensionssparande är på rätt spår.

För de flesta tjänstepensioner finns det minimi- och maximipengar du kan bidra med varje år. Vanligtvis betalar arbetsgivaren in ett minimibelopp och du kan välja att betala mer om du vill. Läs mer om kollektivavtalade försäkringar och hur allt fungerar på www.afaforsakring.se.

Fler nyheter