Trädbesiktning i Malmö föregås av äkta kommunikation

17 juni 2021 jonas olsson

Ibland kan du säkert önska att du hade något slags sjätte sinne som gav dig förmågan att kunna tala med andra levande varelser än människor. Ungefär som Dr. Dolittle, som kunde tala med djur, eller den lilla pojken i just “Sjätte sinnet” som hade en medfödd förmåga att både kunna se och tala med döda människor. Alltså spöken. Då hade du kanske föredragit djur trots allt, eller varför inte växter?

Tänk då om du hade kunnat lägga din hand på barken på ett träd och lyssnat på vad det hade att berätta för dig. Arboristerna är de som kommer närmast den förmågan, även om trädet förstås inte talar till dem i ord. Men det hade onekligen gjort deras jobb lättare, speciellt när det kommer trädbesiktningar. Det är ofta då som arboristerna avgör hur trädet mår och om det eventuellt behöver beskäras eller till och med fällas.

Tvångsbehandla ett träd

Om trädet uttryckligen hade kunnat berätta för oss hur de mådde hade arboristerna kunnat göra dem delaktiga i processen. Besiktningen hade kunnat bestå av ett protokoll där trädets egen röst och åsikt var av betydelse. Kanske till och med avgörande. Men om det till exempel var så pass sjukt att det var risk för stor fara men motsatte sig att bli beskuren borde arboristen kunna besluta om tvångsbehandling istället.

Nu är det dock inte så många träd som är som det i Pocahontas, som faksitkst kunde kan tala. Så bollen ligger kanske på människornas sida. Till dess att människan utvecklar förmågan att kunna tala med träd får trädbesiktningarna utföras på det gamla vanliga sättet. 

Det är inte fy skam det heller. Arboristerna idag är duktiga och på många vis kan de förstå träden utan att behöva kommunicera med dem med ord. En trädbesiktning i Malmö eller var som helst i landet är med andra ord redan en slags kommunikation.

Fler nyheter