Hur fungerar det där med fuktspärr?

13 juli 2019 jonas olsson
Hur fungerar det där med fuktspärr?

Byggfolie finns i olika dimensioner och tjocklekar. Det används inom byggbranschen för att åstadkomma den ång- och fuktspärr som krävs i alla byggkonstruktioner med krav på inomhustemperaturer som avviker från den utomhus. Fysiken bakom detta kan vara svår att förstå för gemene man. De flesta litar istället på experterna som säger att man behöver byggfolie. Det finns också många beskrivningar på nätet om hur fukt- och ångspärr med hjälp av byggfolie kan ordnas. Men det kan vara intressant att få reda på lite mer om HUR plasten egentligen kan skydda från kondens med åtföljande mögel och röta i väggar och tak.

Vatten i luften

Det finns bakomliggande fysikaliska fakta som gör att man behöver fuktspärr – nämligen att luft av olika temperatur kan innehålla olika mängder vatten i gasform. Ju lägre temperatur på luften, desto mindre vatten i gasform kan den innehålla. När temperaturen faller kondenseras vattnet ur luften och bildar fukt. Det är något som de flesta är vana vid; att daggen faller när solen går ner och temperaturen sjunker. Men vad är det då som händer i husen? Varför kondenserar inte vattnet i eller på isoleringen? Vad spelar byggfolien för roll för detta?

Fukten hindras att vandra

Temperaturen är kanske 18 grader på insidan av en isolerad vägg men den sjunker ju närmare man kommer väggens yttre sida. När det blir kallare på utsidan sjunker också temperaturen “inåt” och det finns risk för att det blir så kyligt att vattnet som finns i luften inuti isoleringen kan fällas ut. Detta undviks via fuktspärren då fukten helt enkelt inte kan passera denna från inomhusluften som innehåller en högre halt vatten. Det är hela hemligheten. Den som behöver byggfolie i Stockholm med omnejd behöver inte leta så länge. Även för den som har lite längre till närmaste byggshop brukar det finnas gott om möjligheter att få tag i de varor och den hjälp som kan behövas. Lite “eftertanke före” är oftast alldeles tillräckligt för ett lyckat arbete även för amatören.

Fler nyheter